(ARTIS) Gambar & Biodata Shima Anuar | 7 Petala Cinta

| March 15, 2012 | 8 Comments

>>Full Download Filem 7 Petala Cinta<<

 

 shima anuar, biodata shima anuar, gambar shima anuar, facebook shima anuar, shima anuar bertudung, gambar shima anuar bertudung, shima anuar seksi, gambar shima anuar seksi, umur shima anuar, shima anuar biodata, shima anuar gambar, filem shima anuar, shima anuar filem, asal shima anuar, siapa shima anuar, shima anuar 7 petala cinta, biodata shima anuar 7 petala cinta, purdah 7 petala cinta, pakai purdah dalam 7 petala cinta, shima anuar facebook, shima anuar friendster, shima anuar twitter, twitter shima anuar, gambar seksi shima anuar, family shima anuar, boyfriend shima anuar, drama shima anuar, shima anuar drama, shima anuar blog, shima anuar blogspot, shima anuar email, shima anuar flickr, shima anuar youtube, nama penuh shima anuar, profil shima anuar, shima anuar profil,

Artis baru yang masih muda iaitu Noor Hashimah bte Anuar atau lebih dikenali sebagai Shima Anuar telah mula melonjak naik dalam bidang industri filem di Malaysia. Filem terbaru beliau adalah 7 Petala Cinta yang digandingkan bersama Diana Amir. Dalam filem 7 Petala Cinta, shima anuar berpakaian muslimah, bertudung, dan memakai purdah.

 

Biodata Shima Anuar:

  • Nama Penuh: Noor Hashimah bte Anuar
  • Umur: 21 tahun (2012)
  • Graduan: Jurusan Seni Lakon, UiTM Puncak Perdana
  • Filem: Hantu Kum-Kum, Bini-biniku Gangster, Flat 3A, 7 Petala cinta
  • Drama: Klik (Astro Ceria bersama Fiffy Natasya)

 

Watak Shima Anuar dalam Filem Bini-Biniku Gangster

Shima anuar menyamar sebagai Shaheizy Sam dalam filem Bini-biniku Gangster pada tahun 2011.

 

 

 Video PROMO Shima Anuar di You Tube untuk filem 7 Petala Cinta

>>Review Filem 7 Petala Cinta<<

Artikel terbaru dalam kategori yang sama:

Tags: , , ,

Category: Artis

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Aby Mito says:

    cerita dia memang sungguh menyentuh hati..manakala dengan perempuan dia yg sungguh cantik jikalau berpakaian seperti tersebut..

  2. syah says:

    7 Petala Kepincangan Dalam 7 Petala Cinta
    Posted on 04/04/2012 by admin

    7 Petala Kepincangan dalam 7 Petala Cinta olehRusydee Artz ( Syabab Musafir Kasih )
    ——-

    1. Dimulakan dengan watak Hero dan Heroin duduk berhadapan dalam majlis pertunangan. Lalu berkatalah si hero: “Assalamualaikum, cinta.” Si heroin menjawab manja mata menggedik, “Waalaikumussalam, rindu.” Bermulalah episod couple Islamik dalam sebuah pertunangan kerana lafaz ini diulang tanpa segan silu walau di hadapan orang lain pada scene seterusnya.

    Tak lupa, siap ada team datang zikir-zikir macam nasyid sebut nama Allah untuk majlis pertunangan ni. Guna nama Allah ya.

    Pertunangan tidak digalakkan untuk dihebahkan sebagaimana dijelaskan dalam video Ust.Don 30 Minit. http://www.youtube.com/watch?v=zeWzuFHI1Q8

    2. Perlu diketahui lakonan tidak menghalalkan apa yang haram. Scene seterusnya, Akhi Hamka nak berangkat ke Yaman. Watak Diana Amir (Hilma) dilihat pegang tangan, bersalam dan dikucup kepala oleh Akhi Hamka di hadapan semua orang . Di luar cerita mereka ini adik-beradik ke? Tidak rasanya. Depan budak-budak pondok yang berkopiah, berserban, bertudung dll. Well, semua merestui benda yang haram dalam scene ni. Yang paling geli apabila scene ‘tak halal’ ini diiringi dengan selawat ke atas Nabi beramai-ramai.

    3. Scene seterusnya heroin nama Saida nak ambil buku terjemahan dari bapa dia depan budak-budak pondok yang sedang menadah kitab. Saida memakai baju yang amat terang, dengan purdah 4 segi style baru mungkin. Bila lihat dari sisi belakang akan nampak juga bahagian pipi dari bawah. Dengan kata lain, ini bukan purdah. Tapi hanyalah kain 4 segi tampal kat bahagian mulut. Tudung Saida pula macam kepala alien bila sanggul tudung ketara tampak kelihatan Kelihatan. Tudung bonggol unta apply dengan purdah. Tak lupa juga telinga jelas terbentuk di tudung yang dipakai dalam cerita ini dari awal sampai akhir. Pelajar lelaki di depan melihatnya dengan pandangan penuh minat. Well, purdah tapi berfitnah. Terbaik. Watak Hilma juga pakai tudung bonggol unta. ( note: Diana Amir telah pun memohon maaf untuk kesalahan tudung bonggol unta kerana masa pembikinan filem tu beliau masih tgh belajar pakai tudung )

    Gaya pemakaian tudung+purdah yang salah ini sekaligus telah mencemarkan nama baik golongan yang berpurdah.

    4. Scene seterusnya, flashback setelah Hamka dikatakan maut dalam letupan. Scene heroin bersama Hilma adik Hamka di tepi jeti. Dia teringat balik keromantisan akhi Hamka (ulang lagi Assalamualaikum Cinta, Wslm Rindu) yang datang dan duduk betul-betul di sebelah si heroin. Belum kahwin. Kononnya tidak mengapa sebab ada adik temankan, duduk berdua-duaan dekat-dekat macam tu tak menjadi kesalahan. Lalu startlah heroin bermadah:
    “Duhai bakal imamku, jangan biarkan hadirmu sekejap mata dan jangan biarkan kebersamaan kita hanyalah sementara.” Ayat orang bercinta. Bercinta sebelum kahwin adalah…..haram kan?

    5. Scene Attar datang hantar buku-buku ke rumah. Saida bersama-sama Abi dan Umminya dalam rumah. Saida berpurdah tapi lengan tak tutup dan tak cuba untuk tutup lengannya yang sememangnya aurat di depan tetamu si Attar. Masa tu scene heroin sedih, mungkin sedih tu menjadikan aurat lengan itu halal?

    Mulut tutup, aurat lengan buka.

    6. Scene seterusnya, flashback Saida lagi. Dia teringatkan Akhi Hamka sedang mengajar al-Quran di jeti bersama-sama dengan Hilma adiknya. Hairannya, si heroin duduk betul-betul sebelah dengan hero. Adik hero duduk jauh sikit pula. Terbalik. Sepatutnya adik lah yang dekat dengan si abang. Bukan wanita lain. Wow, siap si hero menepuk manja si heroin yang belum halal lagi buatnya dengan kain serban beliau.

    7. Fakharuddin Attar ( Hero Utama selepas Hero Sampingan Hamka mati ) dibuang Madrasah Qalbun Salim tanpa dengar penjelasan dari kedua-dua pihak. Attar dicekup berkhalwat dengan wanita bernama Nida oleh Imam disaksikan heroin, ummi, Hilma dan watak2 lain. Ironisnya, pada satu scene awal perkenalan dengan Nida, si Attar ni tidak pula mahu masuk bilik si Nida untuk mengambil serbannya. Tapi kali ini, senang-senang sahaja masuk bilik. Godaan syaitan mungkin.

    Pihak pondok terus buang, yakni terus menjatuhkan hukuman berdasarkan apa yang mereka saksikan dengan mata kasar tanpa dilakukan timbang-tara terlebih dahulu. Cara Islamkah begini mengajar untuk berlaku tidak adil pada pesalah?

    Last sekali punya scene – scene nikah Saida dan Attar, baju pengantin perempuan tak ikut syarak. Tudung masuk dalam. Tapi pakai purdah.

    Cerita ini disudahi dengan kata-kata hero sampingan Hamka:
    “Di antara 7 petala langit dan 7 petala bumi, ada 7 petala cinta.”

    7 petala cinta tidak diterangkan dalam cerita ini. Apa benda yang tujuh itu amat kabur sekali. Yang pasti, cerita ini telah mengangkat tema cinta sebelum nikah. Kerana cinta pada Saidatul Nafisah, Hamka rela berkorban walaupun jadi mangsa letupan semata-mata nak siapkan hadiah perkahwinan Hamka dan Saida, yakni al-Quran tulisan tangan sendiri buat Saida.

    Sebelum menonton, anda kena ingat:-

    1. Cerita ini bukanlah gambaran kehidupan Islam sebenar.

    2. Bukan gambaran sebenar kehidupan pondok/pesantren yang mengasingkan lelaki dan perempuan.

    3. Nice try dari pengarah, tapi tidak cukup nice untuk menggambarkan Islam yang indah.

    4. Skripnya boleh tahanlah. Tapi jalan cerita, you tentukan sendiri. Still tak dapat challenge KCB (Ketika Cinta Bertasbih). Tidak ada cerita yang sempurna Islamikanya. Tapi betterlah kalau lihat dari etika pemakaiannya.

    5. Sekiranya ketujuh-tujuh kritikan terbuka di atas diperbetulkan dan dititikberatkan dalam cerita terbitan akan datang, insyaAllah cerita itu lebih better. Penonton berhak mengkritik.

    p/s: Kritik sebab cerita dia nak menonjolkan Islam dan nak mengaitkan Islam. Kalau cerita bukan cerita Islamik, tak perlu kritik sangat sebab memang kita tahu tak syarie langsung pun.

    —-
    “Astaghfirullah”

    sumber: Rusydee Artz

    • Uena says:

      tersangatlah stuju dgn 7 kepincangn dlm 7 petala cnta.. mse tgk cte 2, mmg rse x puas ht dgn scene2 yg dsbutkan d ats td.. jln crita da ok..cme btas2 prgaulan dan cara Islam yg sbnar x dtonjolkan dlm crita trsbut.. bkn ape..tkot nnt owg laen trslah fhm dgn Islam yg sbnar.. Islam i2 indh sbnarnya..

  3. Dee says:

    Aku tidak ingin melihat kesalahan atau dosa manusia yang berlakon dalam filem in, kerana siapalah aku untuk menghukum mereka. Mungkin jua mereka jauh lebih baik dari aku. Apa yang pasti hati ku tersentuh apabila menonton filem ini. Dengan iringan zikir-zikir memperingati Allah, sayu dan tenang aku mendengarnya. Filem ini telah memberi pengajaran buat diri ku, ceritanya cukup indah untuk dihayati. Buat semua, biarlah hukum Allah yang menghukum setiap insan di muka bumi ini. Aku berharap melalui filem ini, bukan orang yang menonton sahaja yang mendapat manfaat, malah semua pelakon dan tenaga produksi juga mendapat manfaat yang sama. Selamat beramal dan laluilah kehidupan anda dengan penuh kasih sayang. Tarbiah diri secukupnya, sebelum ingin pergi lebih jauh.

  4. hamba allah says:

    aku sokong dee,siapalah kita untuk menghukum orang.aku rasa cerita begini patut diteruskan sebab kita nama saja negara islam tapi kurang unsur korohanian dll

  5. Nur says:

    Memang kita tk layak nk menghukum orang, tapi tk salah kita untuk menegur salah dan silap orang itu.. Kita ni islam sepatutnya kitalah kena tunjuk keislaman kita, bukan nk kata diri ni baik sangat.. Tapi dah memang kenyataan, berdosa kita menunjukkan aurat kita kepada yg bukan muhrim kita.. Bongol unta tu pun dosa juga.. Lantaklah hanya lakonan ke apa ke, ini adalah perintah Allah..

Leave a Reply